HTML

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Nyári nyitány

2010.07.26. 18:58 :: Peter T. Sinclare

Mitől is lesz ez a blog más, mint a többi steampunkkal foglalkozó e-napló? Talán attól, hogy elsősorban az írásra összpontosít, és a külsőségeket legfeljebb mellékesen érinti. A linktárban megtalálhatók a hivatkozások, ha valakit a divat, a védőszemüvegek, vagy a fegyvermodellek érdekelnek.

Attól is más lesz, hogy nem vagyok a steampunk szakavatott tótumfaktuma, sokkal inkább egy olyan amatőr írókezdemény-féleség, aki most ismerkedik ezzel a stílussal. Előre szólok, szélsőségesen szubjektív leszek, ha valakinek a bütykére lépnék, oppárdon, de a véleményem az enyém, nem adom.

Most, hogy az érzékeny lelkű mimózák eltűntek, végre beszélhetünk a hüvelyg… steampunkról.
Mert mi is az a steampunk? Aki számára ismeretlen a fogalom, olvassa el összefoglalásként ezt ezt és ezt, és ha kedvet kapott, akkor szerezze be az irodalomtárban felsorolt műveket. Aki járatos a témában, az remélem, nem veszi rossz néven, ha igyekszem saját szavaimmal is körüljárni a steampunk témáját.

A lecsóba csapva: a steampunk az, amikor a gótok felfedezik maguknak a barna színt. Ízlelgessétek kicsit ezt a mástól kölcsönzött szellemességet, majd tegyétek félre. Ez csak a külsőségekre vonatkozik, a kütyükkel kiegészített (neo)viktoriánus ruházatra, annak is egyfajta gótos verziójára.
Ha túltekintünk a pózörködésen és jelmezbálokon, akkor a kütyük, bigyók és masinériák világába jutunk, ahol az alternatív múlt fiktív tárgyi eszközei egyaránt helyet kapnak a régiesített, ódonított modern herkentyűk és az újratervezett, újraértelmezett valódi antikvitások mellett.
Engem, mint az írással kacérkodó felfedezőt azonban ennél is mélyebb vagy inkább másabb szegmens érdekel. Naná, maga a steampunk irodalom.

Először is, akad némi gond. Mert mitől lesz egy alkotás steampunk? Alternatív múltban játszódik, annak is egy talán száz-százötven éves periódusában? Akkor minden modern Sherlock Holmes feldolgozás, adaptáció vagy „fanfic” a steampunk tárgykörbe tartozik. Vagy a valós múlt egy alternatív jövőszálon folytatódik és a történet ebben az alternatív jelenben vagy közelmúltban zajlik? Akkor minden sci-fi, aminek a saját ideje elmúlt a valós időben (legismertebb talán a 2001: Űrodüsszeia) rögtön steampunkká válik.
Az idősík kevés hozzá. Kell a gőzgép, mint a technológiai szint jelképe. Alternatív idősíkon játszódjon, ez rendben van, ahogy az is, hogy ezen idővonalon lehetőleg a tizenkilencedik század közepe-vége felé, esetleg a korai huszadik században. De ez másodlagos.
Az, amit klasszikus, vagy naiv steampunknak nevezhetünk, valóban az 1800-as évek végén, esetleg a huszadik század legelején íródott: Verne sok műve, Kipling pár novellája, Wellstől a Világok harca vagy Az időgép, és Jókai A jövő század regénye is mind steampunk, és igen, mind sci-fi.
A steampunk ugyanis elsősorban a sci-fi egyik alstílusa.

Ha tehát steampunkot akar valaki írni, a sci-fire összpontosítson. És mindenre, amit gőz hajt, kérlek titeket, ne hordjon boldog-boldogtalan védőszemüveget, hacsak nem tudjátok nagyon alaposan megindokolni, miért teszik!

Szólj hozzá!

Címkék: irodalom war írás worlds időgép steampunk steam wells verne világok sterling gőzgép timemachine harca goggle babbage gibbson gőzpunk gőztróger sztimpánk

A bejegyzés trackback címe:

https://steamforge.blog.hu/api/trackback/id/tr92178014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása